Anatomi och fysiologi – Frågor och svar – Idrott och hälsa 1

Sammanfattning:

Frågor med svar inom anatomi och fysiologi. Fokus ligger bland annat på skelettet, lederna, muskler, mental träning, energi och kärlsystemet – se alla frågor som besvaras under ”Innehåll”. Notera att källor saknas i uppgiften.


Innehåll:

  1. Vad menas med begreppet rörelseapparaten? Vilka delar består kroppen av?
  2. Vilka funktioner har skelettet?
  3. Hur kan ditt skelett var starkt fastän det är så lätt?
  4. Vilken nytta gör: diskarna i ryggen? Meniskerna i knäna?
  5. Vad är de principiella skillnader på våra tre typer av muskler?
  6. Det finns två olika typer av muskelfibrer. Vilka? Och hur skiljer sig dessa? 
  7. Vilka näringsämnen ger energi? 
  8. Vilka skillnader finns det mellan de tre energiämnen?
  9. Vad innebär syreupptagningsförmåga? 
  10. Vilka är fördelarna med god syreupptagningsförmåga?
  11. Vilka fem steg finns för syrets transport genom kroppen? 
  12. Vad ska man tänka på för att få ur så mycket som möjligt av träningen? 
  13. Vad avgör hur länge man måste vila (återhämta sig) efter träning? 
  14. Vad är det för nytta med en större slagvolym för hjärtat?
  15. Vad är det för nytta med att blodkärlen ska utvidgas?
  16. Varför är det så viktigt att värma upp ordentligt? 
  17. Vad är statisk styrka? 
  18. Varför är det inte särskilt nyttigt för kroppen?
  19. Varför är nedvarvning så viktigt?
  20. Varför är det lättare att förbränna fett om man är tränad? 
  21. Glykemiskt index, GI, är ett mått på hur snabbt kolhydrater från ett visst livsmedel kommer ut i blodet. Varför vill man veta det? 
  22. Varför är vatten det viktigaste näringsämnet för kroppen? 
  23. Vad är den största orsaken till ohälsa?
  24. Varför ska man lyfta tunga föremål nära kroppen?
  25. Varför kan mentalträning vara viktigt för hälsan?
  26. Varför och hur uppstår diskbråck?
  27. Varför och hur uppstår muskelvärk? 

Mer detaljer:

  • Idrott och hälsa 1
  • Frågor och svar
  • Årskurs 2 
  • Betyg: A 
  • Antal ord: 2749
  • Utbildning: Samhällsvetenskapsprogrammet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.
Anatomi och fysiologi - Frågor och svar - Idrott och hälsa 1

1- Vad menas med begreppet rörelseapparaten? Vilka delar består kroppen av?

Med begreppet rörelseapparaten menar man att det är en god samverkan mellan de olika delarna i kroppen som gör kroppen till en väldigt effektiv och smidig maskin, som med lite övning är enkel att manövrera. De olika delarna som kroppen består av är skelettet, leder, muskler och senor, nervsystemet och syretransport apparaten. 


2- Vilka funktioner har skelettet?

Skelettet används för fem olika funktioner. Först och främst skyddar skelettet oss för våra inre organ, exempelvis bröstkorgen, vårt hjärta, lungor mm. Skelettet stödjer kroppen, gör så att vi kan stå upp. Med hjälp av skelettet kan våra muskler sätta sig fast på de olika skelettdelarna. I skelettet produceras våra röda och vita blodkroppar och till sist är skelettet som ett stöd för mineraler, mineraler som kalcium och fosfor kan få plats och spara sig som är viktigt för kroppen. 


3- Hur kan ditt skelett var starkt fastän det är så lätt?

Den yttersta delen av benet kallas för benhinnan, benhinnan innehåller bla. blodkärl och benbildande celler och nerver. Nerverna signalerar till hjärnan när det gör ont i kroppen som tex om man bryter ett ben eller får en benhinneinflammation. Självaste benet består av till det mesta av ett kompakt ben medans inuti är det som en benvävnad som kan beskrivas som svampig och ihålig.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Anledningen till att skelett är så stark men samtidigt lätt är på grund av att inuti benet så är det som sagt lite luftigt och lätt medans det som gör benet så starkt är benhinnan som man kan förklara som ett slags skal. Att skelett är uppbyggt på detta sätt underlättar för oss människor då skelettet består av hela kroppen och hade skelettet då varit tungt så skulle det bli mycket tyngre för oss och resultera i att vi skulle väga mer, vilket kan ge komplikationer i vardagen som när man tex ska idrotta, hoppa springa, vilket betyder att man behöver äta mer för att kroppen ska orka och för att musklerna ska kunna vara tillräckligt starka. 


4- Vilken nytta gör: diskarna i ryggen? Meniskerna i knäna?

Diskarna i ryggen stabiliserar och gör att vi inte får lika ont om man rör på kroppen. Och det samma gäller för meniskerna, att stabilisera och gör som skydd där det är extra känsligt.


5- Vad är de principiella skillnader på våra tre typer av muskler?

De tre olika typerna vi har är hjärtmuskulatur, skelettmuskulatur och glatt muskulatur. Hjärtmuskulatur är vår viktigaste syretransporten organet som är vårt hjärta, Hjärtat pumpar runt blodet så att syret kan komma åt överallt och fungerar som kroppens motor.

Hjärtat lever sitt eget liv och fungerar utan att vi behöver göra något åt det, vilket underlättar för oss människor eftersom att det inte hade gått att vi skulle bestämma över hjärtat. Skelettmuskulatur är våra muskler som vi tänker på när man tänker på muskler, biceps triceps osv, de musklerna vi kan träna upp och som inte hade kunnat finnas utan skelettet.

En skillnad är då att vi kan styra dessa muskler, vi bestämmer om vi ska röra på en muskel medans hjärtat inte vi bestämmer hur det ska styra sig. Även glatt muskulaturen kan inte vi styra utan de styr sig själva och består av alla de musklerna runt våra tarmar, de jobbar för att bryta ner vår mat. De styr sig själva vilket underlättar för oss då vi inte behöver sköta det jobbet. 


6- Det finns två olika typer av muskelfibrer. Vilka? Och hur skiljer sig dessa?

Det finns två typer och dessa två typer är typ 1 och typ 2 och de delas in beroende på deras utseende och egenskaper. Typ 1 är uthålliga fibrer, vilket innebär att man kan jobba med dom under en längre tid. De är ganska långsamma när det kommer till sammandragningen, de har även en liten kraftutveckling och samtidigt en en stor uthållighet.

Medan typ 2 är fibrer med snabb sammandragning hastighet, liten uthållighet men stor kraftutveckling. Kroppen kan bestämma vilken typ man har i behov, ex om man ska ta en relativt kort 20 minuters promenad så väljer kroppen de smartaste och mest anpassade musklerna för just detta, då väljer kroppen de fibrerna med typ 1 eftersom att de är mest anpassade eftersom att den typen av rörelse inte behöver så mycket energi och kraft medans om man behöver mycket styrka och kraft som när man ska bära något så väljer kroppen att använda fibrerna från typ 2 då de är mest anpassade till rörelser som kräver mycket kraft.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

På detta sätt kan kroppen spara på de typ 2 fibrerna som kan behövas när man utför lite jobbigare och tuffare rörelser och så länge använda de mer långsamma typ 1 fibrerna och sedan om det skulle behövas så kan man använda typ 2 fibrerna. 


7- Vilka näringsämnen ger energi?

Kolhydrater, fett och proteiner. 


8- Vilka skillnader finns det mellan de tre energiämnen?

Kolhydrater får man i sig genom livsmedel, de finns snabba och långsamma kolhydrater, exempel på långsamma kolhydrater är pasta och snabba är ex choklad. Man vill ha i sig långsamma kolhydrater eftersom att de tas upp i kroppen långsamt och det gör att balansen i blodsockret blir bättre.

När vi får i oss kolhydrater så ska de sönderdelas till glukos och gå igenom tunntarmen. men för att de ska kunna gå igenom tunntarmen så behöver de sönderdelas så att de kan gå igenom tunntarmen. När det är snabba kolhydrater så är det korta alltså går det snabbt för kroppen att få ut glukos i blodet.

Man vill få i sig långsamma kolhydrater eftersom att det tar längre tid för kroppen att sönderdela de långsamma kolhydraterna och då kommer glukos i blodet på ett långsammare sätt eftersom att de tar längre tid att sönderdelas. Glukosen kan sedan lagras i levern och muskler till ett senare tillfälle

Fett får man i sig genom feta livsmedel, som fisk exempelvis. Fettet lagras i kroppen främst vid magen, under huden och cellerna. Lagret kan hålla sig i flera veckor och månader, därför kan vi klara oss utan mat i flera veckan eftersom att efter ett tag börjar kroppen ta fettet som ligger lagrat i kroppen. Det är vårt fett som skyddar våra organ och ger oss värme och det för det livsviktigt. 

Protein kan användas som bränsle men det är inte deras främsta uppgift då det förstör levern och njurarna, proteinet används i nödsituationer för kroppen. Har kroppen underskott av fett och kolhydrater så kommer kroppen att bryta ner muskler som innehåller protein för att få energi. En skillnad mellan kolhydrater och fett är att kroppen har väldigt mycket fett men det tar längre tid att bryta ner därför använder koppen sig mest av kolhydrater som går snabbare för kroppen att bryta ner. Om man tex ska ut och jogga så kommer kroppen att använda sig av kolhydraterna i kroppen och inte fettet eftersom att kroppen inte hinner använda sig av fettet som energikälla. 


9- Vad innebär syreupptagningsförmåga?

Det är ett mått på hur kroppens celler kan förbränna fett och kolhydrater när kroppen har tillgång till syre. Det finns två processer, den ena är aerob och den andra är anaerob. Anaerob process uppstår när man har dålig kondition och kroppen inte får tillräckligt mycket syre till cellerna, man har en hög arbetskapacitet och mjölksyra bildas. Medans aerob är när man har bra kondition, kroppen använder förbränning av fetter och kolhydrater plus syret. 


10- Vilka är fördelarna med god syreupptagnings-förmåga?

Fördelarna med en god syreupptagningsförmåga är att man kan träna mer och längre, utan att känna sig trött för tidigt och slita på sina muskler genom att mjölksyran går igång. Man kommer att kunna leva ett hälsosammare liv där risken för sjukdomar minskas. Har man en bättre kondition så blir det effektivare för kroppen att tex gå ner i vikt.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Vill man exempelvis gå ner i vikt ska man gå ut och promenera på morgonen när man inte ätit frukost för att kroppen sedan ska ta energi från fettet. En bakomliggande anledning till att de kan vara svårt för personer som är överviktiga att gå ner i vikt är att konditionen inte alltid är så bra.

Är konditionen inte är bra så går det inte lika effektivt för kroppen att gå ner i vikt. Därför ska man istället börja med att träna på ens konditionen innan man lägger fokus på att bränna fett för att få ett effektivare och snabbare resultat av fettförbränning. 


11- Vilka fem steg finns för syrets transport genom kroppen? 

Lungans óch luftvägarnas uppbyggnad och funktion: När man andas fylls lungorna med syrerik luft som sedan går via luftstrupen, luftrören, bronkerna och alveolerna. Utbytet mellan lunga och blodkärl sker här.

Blodet: Blodet når kroppens alla celler, vila blodet transporteras syre, koldioxid, restprodukter, glukos, vita och röda blodkroppar. 

Hjärtat: Det är genom hjärtat det skickas ut genom blodkärlssystemet 

Blodkärlssystemet: Består av två kretslopp stora och lilla. Lilla är att hjärtats högra halva transporterar syrefattigt blod till lungorna för att syresättas. Stora kretsloppet består av att vänstra halvan av hjärtat ger vävnader och organ syrerikt blod och tillbaka transporteras syrefattigt blod.

Musklernas funktion och byggnad: Alla cellerna behöver syre så syret åker runt till alla delar och för att alla delar ska fungera bra så behövs det tillräckligt med syre. 


12- Vad ska man tänka på för att få ur så mycket som möjligt av träningen? 

  • Hur hårt och hur länge man tränar.
  • Hur mycket man behöver vila. 
  • Att äta rätt kost för att få ut tillräckligt med energi till sin träning. 

13- Vad avgör hur länge man måste vila (återhämta sig) efter träning?

Beroende på hur intensivt man tränar och hur trött man är. Hur van din kropp är att träna, en person som tränar ofta är bra på att reparera efter ett träningspass medans en person som inte tränar ofta inte är lika bra på att reparera sig vilket leder till att en perso som inte tränar ofta behöver vila mer. 


14- Vad är det för nytta med en större slagvolym för hjärtat?

Mer blod pumpas ut per slag, hjärtat behöver inte pulsera lika ofta vilket leder till att hjärtat håller längre och inte slits på samma sätt som de hade ifall de pulserade fler gånger per minut. 


15- Vad är det för nytta med att blodkärlen ska utvidgas?

Fördelen med att blodkärlen utvidgas är att det kan transporteras mer blod och när man kan ta emot mer blod så kan man transportera mer syre eftersom att blodet transporterar syre. 


16- Varför är det så viktigt att värma upp ordentligt?

För att förbereda lederna, genom att mängden ordinerad ledvätska öka och beredskapen i ledbrosket tillfälligt förhöjs. Musklernas temperatur höjs, vilket förebygger skador samt en mängd kemiska reaktioner i muskeln som i sin tur påverkar att alla reaktioner blir snabbare. Syretransport Systemet påbörjas som medför att det bildas mindre mjölksyra. 


17- Vad är statisk styrka? Varför är det inte särskilt nyttigt för kroppen?

Det betyder att muskeln arbetar utan att den rör på sig, tex övningar som planka och 90 grader, musklerna arbetar på sig men man rör inte på sig. Detta gör att när muskeln är spänd stryper den blodtillförseln och med det kommer även syret. Mjölksyra bildas vilket kan ge upphov till utmattning, skador eller till att övningen måste avbrytas. Mjölksyra är inte bra för kroppen eftersom att det sliter på muskeln och det gör ont.


18- Varför är nedvarvning så viktigt?

Det är mer hjälp av nedvarvning mjölksyran kan gå ut från musklerna, om man inte gör det får man mer träningsvärk än man hade fått om man varvade ner. 


19- Varför är det lättare att förbränna fett om man är tränad?

Fett är en energi som skyddar våra organ och ger oss värme , av de näringsämnena som innehåller energi så har fettet mest energi, nackdelen är att det tar lång tid att förbränna vilket betyder att det ta lång tid för oss att få bränsle från fett. 


20- Glykemiskt index, GI, är ett mått på hur snabbt kolhydrater från ett visst livsmedel kommer ut i blodet. Varför vill man veta det?

Lågt GI betyder att det tar lång tid från att man ätit tills att kolhydraterna finns i blodet, högt GI betyder tvärtom, det tar inte lika lång tid att få ut kolhydraterna i blodet. Innan man tränar vill man veta vad man ska stoppa i sig för att ha som mest energi när man ska träna, för att ha så”mycket energi som möjligt.

Ett högt GI ger kroppen signaler om att blodsockernivån måste regleras, kroppen svarar med att bukspottskörteln ger ut insulin i blodet, insulin gör att kolhydraterna kan ta sig genom cellväggen in till cellen. När detta händer så sjunker blodsockernivån igen och hungerkänslan ökar, och detta händer om och om igen när man stoppar i sig högt GI igen.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Går man en hel dag där blodsockret går upp och ner på ett dåligt sätt så gör det att bukspottskörteln slits ut. De som har diabetes 1 behöver ha koll på hur högt Gi de har, när de äter behöver de själva införa insulin i kroppen och om de inte gör de kan de svimma och dö eftersom att hjärnan inte får något socker. 


21- Varför är vatten det viktigaste näringsämnet för kroppen?

Anledningen till varför vatten är det viktigaste näringsämnet för kroppen är vi klarar oss längre utan mat än vatten. Vi består av vatten och därför är vatten livsviktigt för oss. Om vi blir uttorkade efter ett träningspass exempelvis måste kroppens mekanismer kunna reglera trycket i blodet direkt, med hjälp av vatten. Om man inte dricker vatten när man är uttorkad kan det leda till ett ökat blodtryck.

Högt blodtryck kan leda till huvudvärk och trötthet. Hela 95 procent av vårat blod består av vatten, och blod är det som transporter syre. Får vi inte i oss vatten blir blodet trögare, vilket resulterar i att hjärtat får svårt för att transportera runt syra och energi. Får inte våra celler syre och energi kommer kroppen att lägga av vilket innebär att man dör. 


22- Vad är den största orsaken till ohälsa? 

Den största orsaken till ohälsa är stress, man gör något som kroppen inte orkar.


23- Varför ska man lyfta tunga föremål nära kroppen? 

Dragkraften en muskel kan utveckla är proportionell mot hur tjock muskeln är, ju längre bort man lyfter något från sina muskler ju tyngre blir det och därför vill man lyfta något så nära musklerna som möjligt. När man lyfter nära kroppen så har man fler muskler som kan hjälpa till. 


24- Varför kan mental träning vara viktigt för hälsan? 

Kroppens utsätts för stress hela tiden, det kan vara positivt med en ökad anspänning tex när man kör bil då man blir mer uppmärksam och beredd. Därför söker ofta människan spänning i vardagen för att få adrenalinkick men skulle man få för mycket anspänning eller för lite så är det negativt.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Det är därför viktigt att även slappna av, vissa människor klarar av att bara slappna av själva medans andra kan behöva olika metoder för att kunna slappna av, metoder som tex yoga och meditation. Det är viktigt för att kroppen behöver variera sin anspänning så att hormonerna kan utsöndra olika mycket. 


25- Varför och hur uppstår diskbråck? 

Diskbråck uppstår när man ska böja sig framåt, man böjer bara ryggen och inte benen och då finns det en mjuk kärna i disken som pressar mot diskens sida, diskar är som mjuka kuddar som ligger mellan ryggradens kotor, kärnan tränger sig ut och trycker ut nervrötterna och detta gör väldigt ont. Man får symptom som för väldigt ont i ryggen, smärta som strålar till ben och svårt att kontrollera rörelser i benen 


26- Varför och hur uppstår muskelvärk? 

Muskelvärk uppstår när man har väldigt mycket mjölksyra i dina muskler och då får man muskelvärk som är något negativt. Skuldrorna vid navćken spänner sig när man är nervös och stressar utan att man tänker på det, det blir då dåligt med blodtillförsel som leder till att skuldrorna och nacken inte får tillräckligt med syre, och då jobbar musklerna utan syre och mjölksyra bildas och då börjar det sedan göra ont i musklerna men detta märker man inte direkt utan det känne man när man väl slappnar av och blodet kan komma till musklerna och då känner man mjölksyran och smärtan.

Det man kan göra för att undvika att detta händer är att man försöker röra på sig lite så att man inte spänner sig och att det istället blir en dynamisk rörelse inte en statisk rörelse som man vill undvika, då kan man tex sträcka på sig, ställa sig upp eller sätta sig ner, bara man rör på sig.


Gratis Uppgift