Novell exempel – Det oväntade | Årskurs 9

Sammanfattning: 

Det här är en novell om något oväntat som händer med Lukas. Här hittar du inspiration till uppbyggnad av en novell samt hur du kan använda ett levande bildspråk.


Mer detaljer:

  • Svenska
  • Novell
  • Årskurs 9
  • Betyg: A 
  • Antal ord: 858
  • Högstadiet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.
Novell exempel - Det oväntade | Årskurs 9

Det första Lukas hör på morgonen är när mamma ropar “ Lukas! det är dags att gå upp och äta frukost annars kommer du för sent”. Direkt när han slår upp ögonen så känner han direkt att han inte ens vill kliva upp, att han bara vill sjunka tillbaka och fortsätta drömma men han vet att han måste gå upp och ta sig till skolan. Han stiger sakta upp och går direkt in i duschen.

I duschen snurrar tankarna vilt i huvudet. Kommer dom fortsätta säga elaka saker till han och ignorera han i korridorerna eller kommer inte någon göra något, kommer allt vara som vanligt? Frågan han själv ställer sig hela tiden är om han äntligen respektera honom för den han är.

Vid frukosten gör mamma en macka till han och ett glas oboy. Oboypulvret sjunker sakta ner i glaset och han orkar inte ens blanda om glaset. Det påminner han om regndropparna som sakta rinner ner längst rutan på fönstret bredvid honom. En för en åker regndropparna långsamt ner för rutan och längst ner på rutan har alla regndroppar bildat en enda stor samling av alla regndroppar.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Utanför fönstret ser han att idrottsläraren lämnar sin lägenhet och hoppar in i sin alldeles nya fina vita bil som det bara glänser om sådär lite extra när den är blöt också. Han sitter helt i sina egna tankar när han märker att mamma sitter och pratar med han och hon har säkert gjort det ett bra tag nu för hon lät lite arg. Hon frågade om det var något viktigt han behövde komma ihåg och sedan önskade hon honom en bra dag.

…. sneglar på klockan och ser att han har bråttom till skolan. Han slänger på sig kläderna och börjar gå till skolan. Han ropar “hejdå” till mamma och stänger dörren och tar första steget ut på gatan. Han känner redan då att han inte alls vill det här. 

Det är tunga steg som släpar på vägen, löven blåser vilt och det är en regnig dag men man ser ändå att solen tittar fram bakom dom täta molnen. Efter han har gått några kvarter så märker han att det är jättefint väder och solen har tagit över den molntäckta himlen och den är nu blå och inte ett moln vad han kan se. Regndropparna reflekterar solen bra när dom ligger där och njuter på löven nedanför trädet han just passerade. Betyder detta att det blir en bra dag? Att han kommer må bra idag när solen skiner.

Han känner fortfarande den bitande kylan på näsan och även händerna eftersom han glömde sina vantar hemma. Det var det sista han tänkte ta. Åh så klantigt av han nu kommer han frysa hela vägen dit och sedan hem igen. Han kommer ihåg att dom till och med låg framplockade för att han skulle sätta på sig dom men han glömde dom bara sådär i farten. Dom där riktigt fina ljusblå vantarna som han hade köpt på en marknad någonstans. Dom var faktiskt ganska dyra nu när han tänker efter men dom har dock inte hållit så bra så han blev nog antagligen lurad på pengar. 

Han minns den dagen som om det hände alldeles precis men så var det ju inte. Han och mamma åkte bil i några timmar för att komma till den där marknaden som då skulle vara så sjukt intressant. Det var i julas förra året. Mamma ville få lite julkänsla så då åkte vi till en liten by lite längre norrut för att få se både snö och andra juliga saker.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Det snöade den dagen och man kände verkligen den värmande känslan av julen men ändå var det så pass kallt att man var tvungen att ha överdragsbyxor på sig. Det luktade grillad korv i luften och hästar som sprang med bjällrorna fast i sina slädar, och det ljudet kommer han alltid komma ihåg då det var en oförglömlig dag. Det enda som var i hans tankar var ljudet av bjällrorna när han tog dom första stegen in på skolgården.

Han såg gungorna svänga fram och tillbaka som om det var någon som knuffade dom fram och tillbaka men den enda människan på skolgården var han och vaktmästaren som var inne i förrådet och rotade bland alla kvastar och spadar. Varför var det ingen på skolgården? Och vart hade alla tagit vägen. När han lyfter blicken och ser på fasad väggens klocka ser han att han är sen. Tankarna bara flödar iväg när han var påväg till skolan så han tänkte inte ens på vad klockan var förens nu när han väl var inne på skolgården. 

Han rusar upp för trapporna och är påväg till översta våningen när han plötsligt hör en röst bakom han:

  • Hallå där, du ser stressad ut är det något som är på tok? frågar en elev på skolan.
  • Oj hej; nej det är inget speciellt som har hänt är bara lite försenad till jobbet, svarar han vänligt tillbaka
  • Jaha okej men hoppas du får en bra dag rektorn! säger flickan tillbaka till Lukas.
  • Detsamma! Jag har mycket arbete och göra idag, ska hålla i alla friluftsdagar, säger sedan Lukas tillbaka.

Gratis Uppgift