Lagstiftningsprocessen i Sverige – Samhällskunskap 1b 

Sammanfattning: 

En inlämningsuppgift i Samhällskunskap 1b som handlar om hur lagstiftningsprocessen går till i Sverige från förslag till lag. Som exempel använder sig eleven av sexualbrottslagstiftning. Källor inkluderas i uppgiften.


Mer detaljer:

  • Samhällskunskap 1b  
  • Inlämningsuppgift
  • Årskurs 1 
  • Betyg: B 
  • Antal ord: 1166
  • Utbildning: Samhällsvetenskapsprogrammet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.
Lagstiftningsprocessen i Sverige - Samhällskunskap 1b

Beslutet om lagar är en av de viktigaste uppdragen som riksdagen har. Genom lagstiftning  finns det möjlighet till förändring i samhället i och med att dessa regler är något som alla i  landet måste rätta sig efter. En betydande lag som har införts är den nya  sexualbrottslagstiftningen som började gälla den 1 juli 2018. 


Förslag 

Bakgrunden till hur detta gick från lag till förslag är en lång process som grundade sig i att  regeringen lämnade en så kallad proposition, ett förslag, till riksdagen. Men, innan de  lämnade sitt lagförslag till riksdagen, så utnämnde regeringen en utredning för att undersöka  olika alternativ ordentligt. En utredning kan bestå av en eller flera personer, som kan vara  experter, politiker eller tjänstemän. De som håller utredningen lämnar då sitt förslag till  regeringen.

Betänkandet publiceras sedan i Statens offentliga utredningar, SOU där får  utredningen ett nummer, till exempel SOU 2021:58. Där visar 2021 på året utredningen blev  kvar och 58 på att det var den 58:e utredningen under det året. Om ett av regeringens  departement, alltså en av de olika avdelningarna har gjort utredningen publiceras den i  Departementsserien, Ds. När utredningen sedan är klar skickas den på remiss till  myndigheter, organisationer och kommuner som berör förslaget för att få deras åsikt gällande  detta. Även privatpersoner kan få lämna synpunkter på förslagen. Svar på remissen ska ske  inom minst tre månader och ska vara skriftliga, så alla kan ta del av svaret. 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regeringen tog ställning till utredningen och synpunkter som uppkommit då den varit på  remiss. Övervägande var positiva till utredningens förslag, och därför gick regeringen vidare  med detta ärende genom att skriva ner sina lagförslag i en proposition. Efter detta så  skickades propositionen till Lagrådet för undersökning av för att se närmare på eventuella  juridiska problem med denna. När regeringens proposition var klar så skickades denna vidare  till riksdagen.

Därefter lämnade riksdagsledamöterna förslag till riksdagen, så kallade  motioner. För denna lagstiftning var det 1 proposition från regeringen och 18 motioner från  ledamöterna. Efter att ledamöterna och regeringen presenterat sina förslag till riksdagen så är  det först kammaren som bordlägger dessa. Därefter är det kammaren som skickar vidare  förslagen till utskotten som sedan fortsätter arbeta på dem. 


Beredning

Alla förslag måste behandlas av ett utskott innan kammaren i riksdagen fattar beslut om en ny  lag eller lagändring. Det finns 15 utskott med olika ansvarsområden. Mycket av riksdagens  arbete görs just i utskotten, och ledamöterna som sitter där kommer från de olika partierna  som sitter i riksdagen. Fördelningen av ledamöter i utskotten är liknande som den fördelning  som är i riksdagen.

I detta fall var det Justitieutskottet som arbetade med förslagen som  presenterats, och ledamöterna satte sig in i lagförslagen, alltså propositionen och motionerna. När beslutet hade fattats så lämnade de i sin tur ett förslag kring hur de ansåg att riksdagen  skulle besluta. Detta förslag baserades på vad majoriteten av ledamöterna i utskottet har  ansett i frågan, enligt majoritetsprincipen. Utskottet lägger förslag om att riksdagen uppmanar  regeringen om att köp av sexuell handling av barn, samt våldtäkt av normalgrads minimistraff  bör höjas.  


Debatt & beslut 

Efter detta så blev det debatt i kammaren, där ledamöterna från riksdagspartierna  presenterade vad de tycker om utskottets förslag. Därefter tog riksdagens 349 ledamöter  ställning till förslaget och kunde då rösta ja, nej eller att avstå i frågan. För att förslaget skulle  gå igenom så krävdes det en majoritet av positiva röster, vilket var det som hände. Detta  resulterade i att ett beslut om en ny sexualbrottslagstiftning kunde fattas. 

När ett beslut fattats skickar riksdagen en kort rapport, en så kallad riksdagsskrivelse, till  regeringen för att tala om detta. Vad beslutet gäller kan man även läsa i utskottets  betänkande. När beslutet om en ny lag tagits börjar regeringen med att se till att lagen  publiceras i svensk författningssamling, SFS. Regeringen ska sedan verkställa beslutet och se  till att det blir så som riksdagen bestämt. De olika departementen i

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

regeringen, statliga  myndigheter och bolag hjälper regeringen med detta. Varje år rapporterar regeringen till  riksdagen vilka åtgärder de vidtagit med anledning av riksdagens olika beslut, på så sätt kan  även riksdagen följa upp sina egna beslut. Det finns även andra sätt som riksdagen kan följa  upp besluten. Riksdagen kan i ett tillkännagivande uppmana regeringen att vidta andra  åtgärder gällande ett beslut om de inte är nöjda med hur regeringen arbetat med detta.  Utskotten i riksdagen arbetar även med att utvärdera och följa upp de beslut som tagits i  riksdagen, så som hur nya lagar fungerat i praktiken. 


Lagändringar i brottsbalken 

Den nya sexualbrottslagstiftningen införs, och är en lag som grundar sig i frihet för att tydliggöra att varje människa har rätt till personlig och sexuellt bestämmande och integritet.

Ändringen i brottsbalken handlar om att 6 kap. 3 § upphörde att gälla och att tre nya paragrafer lades till, vilket är 6 kap. 1 a och 3 §§ och 4 kap. 1 b § som lyder såhär: 

1 a § Den som begår en gärning som avses i 1 § och är grovt oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt, döms för oaktsam våldtäkt till  fängelse i högst fyra år. Om gärningen med hänsyn till omständigheterna är mindre allvarlig,  ska det inte dömas till ansvar.” 

3 §§ Den som begår en gärning som avses i 2 § och är grovt oaktsam beträffande  omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt, döms för oaktsamt sexuellt  övergrepp till fängelse i högst fyra år. Om gärningen med hänsyn till omständigheterna är  mindre allvarlig, ska det inte dömas till ansvar.” 

1 b § Den som, i annat fall än som avses i 1 eller 1 a §, genom olaga tvång, vilseledande  eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploaterar  en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för  människoexploatering till fängelse i högst fyra år. Den som begår en gärning som avses i  första stycket mot en person som inte har fyllt arton år döms till ansvar även om det inte  förekommit något olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning,  skyddslöshet eller svåra situation.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Detta gäller även om den som begår en sådan gärning inte  haft uppsåt till men varit oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen inte  fyllt arton år. Är ett brott som avses i första eller andra stycket att anse som grovt, döms för  grov människoexploatering till fängelse i lägst två och högst tio år. Vid bedömningen av om  brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett en verksamhet som bedrivits i  större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst  utnyttjande av annan.”


Källförteckning 

Svensk författarsamling, Lag om ändring i brottsbalken, (2018-05-25) 2018-618 Hämtad  2021-12-21 

Regeringskansliet, En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet, (2017-12-21) En ny  sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet Hämtad 2021-12-21 

Sveriges riksdag, En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet, (2017) Lagförslagets  gång i riksdagen Hämtad 2021-12-21 

Sveriges riksdag, Beslutar om lagar, (2021-10-05) Beslutar om lagar – Riksdagen Hämtad  2021-12-21


Gratis Uppgift