Varg och Järv – Evolution och Fysiologi | Biologi

Sammanfattning:

Denna uppgift handlar om en jämförelse mellan två arters fysiologi “Vargen och Järven”, deras beteende och hur de har utvecklas evolutionärt.


Mer detaljer:

  • Biologi 2
  • Fördjupningsuppgift
  • Årskurs 2 
  • Betyg: E
  • Antal ord: 701
  • Utbildning: Naturvetenskapsprogrammet

Liknande uppgifter:

Djurs fysiologi och evolution | Lejon, Sebramangust & Tiger

Lodjur, Vargar & Rådjur ”Fysiologi och evolution” Biologi 2 


VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.

Varg och Järv - Evolution och Fysiologi | Biologi

Vargen: 

Vargarna är ett av de mest social djur som lever i ett flock och kan jaga i grupper, men vid ett års ålder skiljs de oftast från flocken för att hittat ett eget revir, därför är det föräldradjuren som tar ansvarar för jagning i flocken. Under tiden har de utvecklat sin lukt synen och känna lukten av en älg på kilometerlång avstånd.

Öronen är trattformade och rörliga för att fånga upp ljud från olika håll. Vargens ögon sitter tätt och riktade framåt, vilket ger en bättre vinkel och fokus, alltså det blir enklare för vargarna att kunna bedöma exakta avstånd och ignorerar distraktioner från sidorna. Deras syn anpassad till att jaga och upptäcka bytesdjur, med hjälp av runda pupiller blir det enklare att fokusera och förmågan att se i mörker lättare utan att behöva röra på huvudet, som i sin tur skulle riskera att bytet röjer

Vargarna kan vara blodtörstiga, ibland dödar de fler bytesdjur än de kan äta upp. Det beteendet kallas för massdödande eller överskotts dödande, det beteendet kan tolkas på två olika sätt. Den ena är på grund av att vargarna vill ta tillfället att försöka säkra sina matförråd om chansen ges genom att döda flera djur än vad de äter, och den andra är tolkas på att vargarna kan inte ignorera gratis chanser att äta även om den redan har slagit ett byte och (det beror på att under parningstid har de ingen tid för att jaga och äta, eftersom de är på jakt efter honor för att para sig med)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Det finns många forskningar som säger att hundar har utvecklats från vargen. Forskare gissar på att var för cirka 10 000 år sedan som de första vargarna började tämjas. På denna tiden var människans behov till vargarna var stor eftersom de hjälp vid jakt och vakta, men idag ser inte de flesta hundar som vargar, vissa raser har gemensamma egenskaper till exempel (jämthundar) är sådana hundar som liknar vargarna jättemycket, man kan inte skilja om det är en varg eller en hund. på grund av oss människor är hundarnas temperamentet olika än vargar, och det beror på att hundarna avlats fram utifrån egenskaper som vi tycker är fördelaktiga, därför tycker vi att de är inte skygga från nya föremål och aggressiva mot främlingar.


Varg och Järv - Evolution och Fysiologi | Biologi

Järven:

Järven är en kraftig byggd och har korta ben. Tassarna är stora och långa med 12- 14 cm lång, vilket innebär att även om en vuxen ren kan fly undan kan en järv på barmark eller på snö så kan järven ändå hinna i kapp. järvens lever huvudsakligen av älg och ren i form av eget byte eller som kadaver.

Kapaciteten på järven tyder på ett mycket välutvecklat luktsinne, de kan hitta döda djur på mycket långt avstånd. Järven dödar oftas mindre bytesdjur med ett bett i halsen, med den större djur dödas genom att räven hoppar upp på dessa rygg och håller sig kvar med sina kraftiga klor tills bytet kollapsar. Järvens grova käkar och starka tug muskler gör det möjligt för den att knäcka även tjocka ben, huggtänderna är mellan 4 till 5 cm lång och är anpassade för att tugga segt kött och ben. Även om järven utnyttjar hela kadavret så göms kroppen bitar i olika ställen, i klippskrevor eller nedgrävda i sankmarken. lyan finns då vanligt under en liten klippa där det drivit ihop mycket snö, de gräver gånger direkt i snö och har olika rum. 


Gratis Uppgift


2 reaktioner till “Varg och Järv – Evolution och Fysiologi | Biologi”

Kommentarer inaktiverade.