Diktatur och Demokrati | Samhällskunskap 1b

Sammanfattning:

Detta är en inlämningsuppgift i Samhällskunskap 1b där en elev redogör för demokrati och diktatur. Eleven inleder arbetet med att förklara hur en demokrati respektive diktatur fungerar, och lyfter sedan fram friheten som skiljer dessa två styrelseskicken från varandra. Längre fram i texten berättar eleven om makten som medborgarna har i en demokrati och går sedan in på olika sorters massmedier och hur de används som maktmedel i demokrati respektive diktatur. Eleven avslutar arbetet med att beskriver och reflekterar över hur man kan påverka i demokrati och diktatur.


Kunskapskrav:

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt och nyanserat redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven komplexa samband och drar välgrundade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation.


Mer detaljer:

  • Samhällskunskap 1b
  • Inlämningsuppgift
  • Årskurs 1 
  • Betyg: A
  • Antal ord: 1324
  • Utbildning: Samhällsvetenskapsprogrammet 

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.

Diktatur och Demokrati | Samhällskunskap 1b

Demokrati betyder folkstyre och innebär att samhället styrs av folkets beslut. För att en samhälle ska verka som en demokrati måste den uppfylla några villkor som kännetecknar demokrati, och dem är: majoritetsprincipen – där lejonpartens val och beslut tas, rättssäkerhet

– där alla är lika inför lagen och att man dömas lagligt (dvs. att en domaren tex. dömer dig enligt hans eller ledande partiets beslut – förekommer i diktatur), yttrande och tryckfrihet – där man kan ta sitt ställning och skriva det, religionsfrihet – att medborgarna/individer har rätt att tro på det dem vill och allmänna; fria och hemliga val – där alla får chansen att rösta på vad man vill, men behöver inte om dem vill inte, rätt till att starta egna föreningar och andra partier och rätten att demonstrera.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dessa saker är det som gör ett land en demokrati, medan diktatur är till skillnad från demokrati, mer utövad av vissa minoritetsfolk eller partiet som vill ha allt ”makt flöde” att gå igenom dem, dvs. att de har tillräckligt med makt att dem styr lagen och att lagen styr inte dem och deras aktioner.

En diktatur som nämns kännetecknas att den är styrd av minoritetet/parti där dem har allt makt, allt som tycks inte av dem avskaffas som tex föreningar eller partier (Exempel – Den nazistiska parti förbjöd alla andra partier under deras styre i Tyskland) att man har öppna val som är styrd av dem i makten så att de elle vissa som ingår i minoriteten gynnas, det finns ingen religionsfrihet – man kan inte eller kan ej tro på det man vill/bestämd religion, finns ingen…


Det finns ca 1060 ord kvar att läsa. Köp för att läsa vidare!


[purchase_link id=”7193″ text=”Köp” style=”button” color=”blue”]

2 reaktioner till “Diktatur och Demokrati | Samhällskunskap 1b”

Kommentarer inaktiverade.