Grafen: struktur, egenskaper, användningsområden | Årskurs 9

Sammanfattning:

En faktatext som handlar om det märkvärdiga kol ämnet grafen (en allotrop av grundämnet kol). Eleven redogör bland annat för grafens historia (upptäckt), struktur och egenskaper, samt beskriver nuvarande och potentiella användningsområden för materialet. Källor inkluderas i uppgiften.


Mer detaljer:

  • Kemi 
  • Faktatext
  • Årskurs 9
  • Betyg: D 
  • Antal ord: 635
  • Högstadiet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.

1a. Vad är grafen? – Fakta

Lättare än bomull starkare än stål, grafen har många märkvärdiga egenskaper. Grafen är en av typen av kolatomen som finns på jordklotet idag och betecknas som ”C”(kolatom). Detta ämne har forskarna upptäckt senast, till skillnad från andra typer av kolatomen. Ämnet upptäcktes 2004 av forskare ”André Geim och Konstantin Novoselovsom” som fick framställa den nya typen av kolatomen som bestod av ett enda lager kolatomer. Kolatomer brukar vanligtvis sitta i ringar, 6 i varje ring, medan grafit är mjuk.

Grafen är ett av de hårdaste material man känner till. Detta beror på att bindningarna mellan kolatomerna i dessa lager är så stark bunden till varandra. Grafen tillhör en grupp av kolföreningar som kallas för fullerener. Grafen kan leda både ljus och elektricitet. Forskningen antyder på att vi kan få mycket snabb fungerande datorer, billigare belysning (ljus) och plast som kan leda elektricitet tack vare det. 


1b. Vilka egenskaper har grafen?

  • Grafen är tunn, men trots det är det ett av världens hårdaste material (till och med  200 gånger hårdare än stål) 
  • Grafen kan både leda ljus och elektricitet bättre än koppar. 
  • Grafen tillhör en grupp kolföreningar som kallas för fullerener. 
  • Den är den yngsta kolatom grundämnet som upptäckts (2004) av forskarna som redan sen fick bli belönad i Nobelpris Galan inom fysik år 2010. 

2. Vad använder vi Grafen till idag? 

Med hjälp av forskningen upptäcktes Grafen och framställdes för oss människor. Men det även visar sig att det här användbara ämnet smugit sig ur från forskningen till industrivärden. Grafen spelar en oerhört viktig roll när det kommer till ledningen av elektricitet och ljus. Grafen släpper igenom ca 98% av synligt ljus vilket gör materialet användbart för elektronik, solceller, och skärmar.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Grafen kan till och med användas i allt från processorer till bilar batterier, men även för smarta mobiltelefoner. Grafen kan energieffektiva flygplan. Idag använder vi grafen för vissa delar av flygplanen, då den gör produkten ännu mer hållbar. Istället för stål som gör flygplanet tyngre och mindre hållbar så kan vi använda Grafen som är 200 gånger mer starkare än stål och dessutom är mycket mer effektivare än stål.

Företagen som Turkish Airlines och Fly Emirates har börjat tillverka sina flygplan av Grafen. Eftersom Grafen är så tunn men stark så hjälper det flygplanen att flyga så högt i himlen utan att få skador, vilket gör det här ämnet så lockbart för företagen inom den här branschen.


3.a Vad hoppas man kunna använda Grafen till i framtiden? 

Inom några efterkommande åren så tänker den världskända och en av de mest största elektronik jätte, alltså företagen Samsung släppa mobilbatteri som är gjord av grafen. Det är för att med hjälp av Grafen så kommer landningshastigheten att bli 5 gånger snabbare. Det beror bland annat också på att mobiltelefonen skall kunna laddas 30000 gånger utan att tappa sin kapacitet, och att smartphonen skall kunna hålla sin batteri för 1 vecka utan att behöva laddas.  

Att producera och använda ett nytt material som är flexibelt, töjbart, och hundratals gånger starkare än stål är vad forskare tävlar på tävlar på. Inom de elektroniska branscherna, så tävlar både Nokia och Samsung mot varandra för att hitta ett nytt sätt på att tillverka mobilbatterier på det mesta hållbara sättet. 


Källor: 

Puls kemi år 7-9,

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grafen


Gratis Uppgift