Socialdemokraterna | Abort, skolan, invandring, ekonomi och skatter

Sammanfattning: 

Ett fördjupningsarbete i Samhällskunskap 1b, som redogör för Socialdemokraternas ställning i fem politiska frågor: Abort, skolan, invandring, ekonomi och skatter. Eleven berättar också om Socialdemokraternas historia.


Mer detaljer:

  • Samhällskunskap 1b 
  • Fördjupningsarbete
  • Årskurs 2 
  • Betyg: B 
  • Antal ord: 924
  • Utbildning: Naturvetenskapsprogrammet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.

Socialdemokraterna | Abort, skolan, invandring, ekonomi och  skatter

Socialdemokraterna är ett parti som grundades år 1889, som från start har strävat att få alla demokratiskt lika i samhället. Socialdemokraterna har över hundra år stått upp för jämlikhet, frihet, solidaritet och demokrati, och inte bara i Sverige, utan runt om i världen.

Från ett klassamhälle där endast rika hade det bra, där fattiga inte hade någon “betydelse”, kom August Palm med ett förslag som skulle ändra hela synen på samhället, där samhällsklyftor bland folket inte skulle finnas. August Palm var en mycket framgångsrik agitator och en av allmän rösträtts tankens grundare. 

Han började med att predika och hålla tal om hur alla ska få vara med och bestämma, både i samhället och över sig själva. Denna tanke ledde till att en demokratisk socialism syn växte fram, då alla ska få vara med och rösta. Något annat August Palm gjorde var att han förde arbetarrörelsen in på de principiella spåren, vilket innebar reformistiskt demokrati och ett välfärdsbygge, socialdemokratin blev då en följd av dessa förändringar. 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Idag styrs socialdemokraterna av flera ledare och en partiledare. Stefan Löfven är partiledare för socialdemokraterna, men röstades även fram till Sveriges statsminister både 2014 och 2018. Lena Rådström Baastad är partisekreterare och har varit det sedan 2016.

Både Stefan och Lena är bland partiets ordinarie ledamöter. Utöver dem är också Mikael Damberg – Justitiedepartement, Magdalena Andersson – Finansminister, Morgan Johansson – Justitiedepartementet. Det finns också suppleanter till dessa ordinarie partiledare som går på möten. 

Ledarna har förmedlat på sin hemsida att “Tillsammans arbetar vi för att skapa ett mer rättvist och jämlikt samhälle” som visar att de faktiskt är mot de socialt centrerade ideologierna. Och som konstaterat tidigare, från deras grundare August Palm, är de för allmän rösträtt och är demokratiska socialister, såsom partinamnet föreslår.

Demokratisk socialismen är en ideologi där man vill förena demokrati och socialismen syn på hur något ska styras. Denna ideologin står för att samhället ska vara jämlikt för alla oavsett kön, men även allmän rösträtt för alla individer i samhället. 

Demokratisk socialismen är inte den enda ideologin som har denna syn på samhället – utan det finns ett par andra ideologier som har liknande åsikter om samhället respektive syn på hur saker ska fördelas lika. Ideologier som står nära och tycker lika är exempelvis socialliberalismen och feminismen. Socialliberalismen står nära demokratiska socialismen, då båda står för jämlikhet i samhället och för socialistiska samhällsfrågor. 

Dock är de olika i ekonomisk åsikt; socialliberalismen vill att individen ska ha mer frihet över sig respektive sin inkomst, å andra sidan vill demokratiska socialister dela upp statens ekonomi mer rättvis för alla i samhället genom höga skatter.

En annan mycket lik ideologi som står demokratisk socialismen nära är feminismen, detta eftersom båda ideologier står samma för socialistiska frågor trots lite skilda syner på jämlikhet och jämställdhet. Feminismen står mer åt jämställda sidan, då kvinnor ska ha samma rättigheter som män men även samma inkomster inom arbetsplatsen etc. Däremot så är demokratiska socialismen mer för jämlikhet, där man vill att de ekonomiska frågor ska vara lika för alla då alla ska ha samma förutsättningar på ekonomin. Anledningen till detta är att det inte ska ske stora samhällsklyftor mellan rika och fattiga. 

Om vi tar exempelvis abortfrågan, så tycker socialdemokraterna att varje kvinna ska få bestämma över sin kropp vilket är det centrala rättigheten i en feministisk regering. Socialdemokraterna står bakom abortlagen och som sagt tycker att kvinnan ska bestämma över sin egna kropp. Detta förklarar varför socialdemokraterna ligger nära feminismen och socialliberalismen. Något annat som socialdemokraterna vill är att förskolan ska vara allmän för alla då alla barn obligatoriskt måste gå i förskolan.

Socialdemokraterna tycker att skolan ska vara obligatorisk då alla barn måste gå i skolan till och med år 9, därefter ska det vara frivilligt om man vill gå i gymnasiet. I och med att skolan ska vara obligatorisk, så ska skolan erbjuda gratis mat då eleverna inte behöver betala för maten. Däremot vill socialdemokraterna förbjuda religiösa friskolor dels för att minska segregationen mellan skolor. Dessutom vill de att skattepengar som går till skolan ska stanna i skolan. 

De är emot all form av rustning och är fullt emot militär globalt, istället satsar de på internationell diplomati. Trots det är det helt och hållet för värnplikten, men har olika synvinklar när det kommer till värnplikt. De vill att militären ska ge trygghet och hjälp mot hot, inte endast krigshot. 

Socialdemokraterna vill att skatten ska vara det samma som den är nu. De tycker inte att skatten ska sänka utan att den ska behållas eller antingen höjas. Anledningen till att de tycker på detta vis är att de vill öka resurserna till skolan, sjukvården och äldreomsorgen. 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

När det kommer till flyktingfrågan så vill socialdemokraterna hjälpa flyktingar att söka asyl när de kommer till Sverige. Socialdemokraterna värnar om den reglerade invandringen, eftersom det är grundläggande att människor i flykt ska få hjälp att bosätta i ett nytt land. Dock är de för minska invandring i Sverige för det är ett gemensamt ansvar hos alla länder och Sverige har tagit in fler än något annat land i förhållande till befolkningen. 

Efter att ha diskuterat vilka synpunkter socialdemokraterna har på de olika frågorna över, så kan man se mycket tydligt att ideologin de liknar mest demokratisk socialismen för de värnar om allas lika möjligheter, men de vill även att alla tar sitt ansvar och avviker därför från vad de egentligen tycker. Socialdemokraterna ligger mer åt mitten i Gal Tan skalan.

De är för att individen är fri, det märks i deras ställning i hbtq frågor där de är för individens fria rättigheter istället för det traditionella. Men de är för traditioner, därmed är det närmare mitten men på gal delen av skalan. 


Gratis Uppgift


En kommentar till “Socialdemokraterna | Abort, skolan, invandring, ekonomi och skatter”

Kommentarer inaktiverade.