Uganda mänskliga rättigheter | Samhällskunskap 2

Sammanfattning: 

Det finns en hel del bristande delar i landet Uganda, med alltifrån våld mot kvinnor till  begränsning av yttrande-, mötes- och föreningsfriheten som drabbar såväl det civila samhället som den politiska oppositionen. Eftersom en hel del fokus i media riktas mot negativa  aspekter som dessa finner jag det intressant att se närmare på den positiva och gynnsamma  utvecklingen i landet. Jag kommer fördjupa mig i barn och kvinnors rättigheter i Uganda. Källor och källhänvisning inkluderas i uppgiften.

Frågor som eleven svarar på: 

1- På vilket sätt har kvinnors rättigheter förbättrats?  

2- Hur ser utvecklingen för barns rättigheter i landet ut?  


Kunskapskrav:

Eleven kan analysera komplexa samhällsfrågor och identifiera orsaker och konsekvenser. I analysen använder eleven med säkerhet samhällsvetenskapliga begrepp, modeller och metoder. Eleven diskuterar utförligt och nyanserat orsakerna samt politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser av olika lösningar på samhällsfrågor. Eleven kan ge välgrundade och nyanserade argument för sina ståndpunkter och värderar med nyanserade omdömen andras ståndpunkter.


Mer detaljer:

  • Samhällskunskap 2
  • Inlämningsuppgift 
  • Årskurs 2
  • Betyg: A
  • Antal ord: 2118
  • Utbildning: Sambeteendeprogrammet  

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.

Uganda mänskliga rättigheter | Samhällskunskap 2

Först kan vi titta närmare på Ugandas historia samt politiska och ekonomiska situation. Uganda uppmärksammades som en brittisk koloni år 1890 då Tyskland och England ingick i  ett avtal som gjorde att Uganda var under brittiskt styre under många år.2 Motståndet mot  kolonialmakten växte först mot mitten av 1900-talet med stora strejker och uppror.

Landet  blev till sist självständigt år 1962.3 Uganda har en stark presidentmakt och är en republik.4 Yoweri Museveni är president i landet, och tog makten i anslutning med en statskupp år 1986.5 Under hans sittande som president har landet fått en ökad ekonomisk tillväxt och  stabilitet, samtidigt som missnöjet med regeringen har ökat och fortsatta demokratiska brister  visat sig.6 Trotts landets ekonomiska tillväxt de senaste åren lever cirka två tredjedelar av  befolkningen i fattigdom, och landet har ett av världens lägsta BNP.7 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9669985830708782 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kvinnors rättigheter 

Utvecklingen i landet gällande kvinnors rättigheter har blivit mer alltmer positiv, men samtidigt är kvinnornas förutsättningar i landet fortfarande sämre än mannens. Till följd av traditioner läggs oftast mannen i centrum där kvinnan har det sämre ställt. Trots aktiva organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter i Uganda och ansträngningar från statens sida har kvinnorna i landet ännu en längre ekonomisk, politisk och social status än män. 

Kvinnor i Uganda utför vanligen största delen av jordbruksarbetet, samtidigt som de är i stor  minoritet när det kommer till förvaltare av hushållsekonomin och markägare.8 Dessutom  begränsas deras politiska inflytande av traditioner, särskilt på lokal nivå. Andelen kvinnor bland traditionella ledare är dessutom liten, vilket spelar stor roll då dessa både har makt och…


Det finns ca 1650 ord kvar att läsa. Köp för att läsa vidare!


[purchase_link id=”9167″ text=”Köp” style=”button” color=”blue”]