5/5 - (83 votes)

Sammanfattning:

Detta är ett argumenterande tal i Svenska 1 där en elev argumenterar för varför man borde lägga mer tid i skolan med att läsa klassiker. Eleven diskuterar vad en klassiker är och vad det skulle betyda att använda de istället för att ständigt matas av information från sociala medier. Eleven tar upp hur en klassiker skiljer sig från sociala medier och på vilket sätt den kan vara bättre för eleverna och sammanfattar med en upprepning av sina argument. 


Mer detaljer:

  • Svenska 1
  • Argumenterande tal 
  • Årskurs 1
  • Betyg: D 
  • Antal ord: 549
  • Utbildning: Samhällsvetenskapsprogrammet

VARNING!
Du som läsare har rätten till att använda vårt innehåll som önskat, men har inte rätten till att kopiera, dela eller publicera vårt innehåll på en annan plats. © Alla rättigheter förbehålls till Toppbetyg TB Handelsbolag.

Plagiat Varning!
Alla inlämningsuppgifter och uppsatser har blivit inlämnade på svenska skolor i förhand innan deras uppladdning på Toppbetyg TB - Och hittas därför i din skolas antiplagiatsystem vid kopiering.
Lägga mer tid i skolan med att läsa klassiker | Argumenterande tal

Instagram, Facebook, Snapchat, Tiktok… Scroll scroll scroll… Flödet tar aldrig slut. Jämnt och ständigt blir vi ungdomar matade med snabb information. Information som endast når ytan av verkligheten och som varken berör eller hjälper oss på djupet. Vi ungdomar behöver en paus. Vi behöver något underhållande, men som samtidigt hjälper oss. Och det är just vad en klassiker gör. Jag anser därför att vi borde lägga mindre tid på sociala medier och mer på klassiker!  

Men vad är en klassiker egentligen? En klassiker är en bok som aldrig går ur tiden och som aldrig slutar säga vad den har att säga. Den är oftast tidstypisk, men måste samtidigt beröra ett gripande ämne som förblir aktuellt, generation efter generation.

Så nu när vi vet vad en klassiker är, varför är det så viktigt att läsa dem då? För det första kan klassiker bidra till en ökad koncentrationsförmåga. Att läsa gamla böckerna kräver tankeverksamhet då behöver man vara duktigt på att koncentrera sig. Det fordras alltså en disciplin som allt färre ungdomar har idag.

Hjärnforskaren Anders Hansen klargör att det är just sociala medier som har bidragit till den försämrade koncentrationsförmågan. Detta är på grund av att hjärnan skickar ut konstanta dopaminkickar och just dessa signaler har en konstant påverkan på beteende, viljestyrda rörelser, sömn, koncentration och inlärning. Dessutom kan produktionen av både adrenalin och stresshormonet kortisol öka.

Att förstå andra människor och omvärlden på ett djupare plan är ytterligare en fantastisk egenskap som klassiker har. Människan är världens mest komplicerade varelse. Vi har så mycket känslor och ångest är en. En klassiker kan sätta ord på dessa känslor vilket kan leda till att man förstår sig själv bättre och andra. Sociala medier som fokuserar på det yttre kommer istället att bidra till att man inte kan på samma sätt förstå varför sina medmänniskor tänker och agerar på ett visst sätt.  

En del tycker att klassiker är svåra att läsa på grund av deras ordval. Strukturen av flöde och meningar skiljer sig också från modern litteratur. Detta kan gör det svårt för en modern läsare att relatera till karaktärerna i berättelserna, och som om ett resultat kan karaktärerna verka orealistiska. 

Visst kan klassiker vara tråkiga att läsa, men vi får inte glömma att de ger en bild av hur det dåtida samhället såg ut. De skapar förståelse för de förändringar som samhället genomgått och ger en bild av hur litteraturen genom tiden har förändrats. Att läsa klassiker kan också vidga ens perspektiv. På sociala medier är bilder och videor anpassade efter vad man tittar på. Hur ska man då kunna få in nya synvinklar när man bara följer sitt intresse? Det går ju väl inte. Däremot kan klassiker utmana världsbilden hos en person. En klassiker kräver tankeverksamhet och en process där man behöver analysera texten man just läst för att förstå handlingen. 

Sammanfattningsvis har klassiker många fördelar ”Koncentrationsförmåga, vidgade perspektiv, men framförallt en ökad förståelse för andra människor”, och därmed bör mer tid läggas på dem och mindre på sociala medier. Så glöm inte av att pausa i detta sociala medier-hets med en bra klassiker ute i sommarvädret.


Gratis Uppgift